Startar bloggen igen med tips på mycket enkla sallader...

Tomatsallad med fetaost
tomater
ruccola
fetaost
salt och peppar
olivolja

Skölj ruccolan och lägg den i en skål. Skiva tomaterna och lägg dem över ruccolan. Smula över fetaosten och ringla olivolja överhela salladen. Salpa och peppra. Passar till kött, fisk och kyckling. Allt helt enkelt.

Enkel italiensk mozzarellasallad
tomater
mozzarellaost
basilika
Knorr italiensk påsdressing

Varva skivor med tomat och skivor med tomater på ett fat. Strö över basilikablad och blanda till dressingen som du sedan häller ovanpå salladen. Gott till pastarätter.

Regnbågesallad
champignoner
tomat
gurka
majs
andra grönsaker ni gillar

Skär grönsakerna och lägg dem på ett fat var för sig. Färgerna ser ut som en regnbåge. Dessutom är det skitgott. Man kan bara rycka åt sig vad man gillar istället för att pilla bort sånt man inte gillar.


Över

Uppeållet är nu över. Det var ganska kort, men jag är ändå skitglad att det är över. Har längtat så jäääkla mycket efter datorn. Appropå dator, har en ny nu!!! En bärbar ligger i mitt knä just nu.

Kommer ett snart ett inlägg om mat, var inte oroliga. Ville bara skriva att jag nu är back in business you know.

Helt fantastiskt!!

Är i stan över natten vilket betyder ett inlägg!! Har längtat så himla mycket efter datorn, man fattar inte hur beroende man är av den försen man är utan den. Tänkte i alla fall lägga ut lite recept på marinader för olika sorters kött att grilla nu i sommarvärmen. Jag har dock inga exakta mått, eftersom att jag bara häller på lite. Ungefär lika mycket av allting ska det vara.

Marinad för rött kött (fläskfile, kotletter mm)
citronsaft
honung
soja
olivolja
salt
peppar
(aromat)

Häll alla ingredienserna över köttet och massera in marinaden. Låt stå ca 20 - 30 min eller längre.

Marinad för kyckling och fisk
citronskal och saft
olivolja
timjan
salt
peppar

Blanda allt i en skål innan du häller det över köttet. Med fisk kan man antingen bara hälla det över eller fylla fisken med marinaden.

Jag vet inte om jag kommer skriva ett inlägg exakt den 7 som jag lovade, eftersom att jag vet inte om jag får den på  min födelsedag. Jag kanske får den senare, när vi är i stan igen.


Uppehåll 19/6 - 7/7

Jag vet att det inte var länge sedan jag startade denna bloggen, men nu måste jag tyvärr meddela att det kommer vara lite uppehåll. Jag ska ut tilllandet och där har vi ingen dator. Förhoppningsvis kommer jag få en bärbar dator på min födelsedag, tillsammans med ett mobilt bredband. Då ska jag så fort som möjligt få igång min blogg igen. Jag tänkte passa på att lägga ut ett recept på en somrig förrätt/snack somman kan göra till midsommar eller någon annan gång i sommar.

Bruschetta 4 st
2 tomater
4 skivor ciabatta eller baguette
2 vitlöksklyftor
basilika
mozzarellaost
Olivolja
1/2 gul lök

Så här gör du:
Ta brödskivorna och gnugga vitlöksklyftorna på brödet. Häll olivoljaöver varje skiva och sätt in i ugnen så att de blir gyllenbruna. Det tar bara några minuter.
Hacka tomaterna, löken, vitlöken från innan och basilikan. Salta och peppra, blanda ihop allt och smaka av.
Lägg lite tomatröra påbrödskivorna och lägg över en mozarellaskiva. Lägg in alla i ugnen tills osten smälter.
GOTT!

Det var mitt sista recept innan semstern, hoppas ni kommer fortsätta läsa den när bloggen sätter igång igen. Men för att få många kommentarer och läsare har jag en fråga ni kan svara på medans jag inte lägger upp några recept nu under sommaren:
Vad skulle ni vilja att jag skrev om på min blogg efter uppehållet? (recept, tips mm)

Det blev jättegott!

Recept på fyllda championer 2port
10 champinoner, så stora som möjligt
2 paket riven parmesanost
ett paket bacon
olivolja
saft från en citron
timjan
någon matsked rumstempererat smör

Knaperstek baconet utan något fett i pannan. Baconets fett kommer smälta, så det kommerbli fullt med fett i pannan i alla fall. Lägg baconet tillsammans med osten, timjan, olivoljan och citronsaften och arbeta ihop det. Lägg i smöret och blanda tills smöret inte längre ligger i klumpar.
Skölj champinonerna och ta ut stammen ur dem. Gräv lite med en kniv och skär bort eventuellt kött som är i vägen. Fyll svampen med en liten klick fyllning. Lägg dem i en formsom tål värme häll häll lite olivolja över varje svamp. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 - 20 min.

KLART!

Jag serverade de tillsammans med:
Stekt majskyckling
Sallad med ruccola, dressing

Detta var alltså hela våran måltid:
VOILA!!




Alternativ middag

Ska laga middag ikväll, och har en idé, men vet inte om den är bra. Kan ni hjälpa mig?
Tänkte laga någon svamp som har stor hatt, och fylla den med en röra av citronsaft och skal, färsk timjan, smör, bacon och parmesan. Låter det gott?

Till det tänkte jag servera stekt majskycklingfilé, en typ av kyckling som är mycket godare än vanlig kycklingfilé. Den är lite mer rosa än vanlig, och den har skinn ovanpå som man lätt kan ta bort. Ett jättegott tips!! Majskyckling kostar inte så mycket mer än vanlig kyckling, några kronor mer bara.
Till detta ska jag nog göra en sallad av nåt slag.

Har ni några tips på hur jag kan göra det ännu bättre?? (Bilder kommer senare)

Hjälp?

Säg till om det är någon typ av recept ni skulle vilja att jag lägger ur, eller om ni har frågor om nåt. Ville bara säga det.
Kram!

Jordgubbar med mjölk...


Senare la vi också till lite cornflakes för att det skule bli mer matigare. Menenhelt fantastiskt lyxig frukost. Det blir extra gott om man har svenska jordgubbar.

Hemsidor och kokböcker

Om man ska laga mat till sina nära och kära är det alltid bra att få inspiration från kokböcker och hemsidor. Här kommer några böcker man bara måste ha + hemsidor värda att checka in:

Kokböcker

Jamie Oliver
Någon av Jamie Olivers kokböcker är ett måste i bokhyllan. Han har fantastiska recept, men också vackra bilder så att man blir frestad att laga det.

Nigella
Också här finns det en samling kokböcker. Nigella är lite som en kvinnlig Jamie Oliver, så henne gillar vi.

Leilas mat
Fantastisk svensk kock, helt fantastisk!

Rosendahls trädgård
God, fräsch mat som smakar perfekt.


Hemsidor

http://www.bbcfood.com/initial.aspx
BBC food är en kanal som går från klockan sex på morgonen till midnatt varje dag. Det är massa olika program som bara handlar om mat. Detta är min favoritkanal, och min familj kan bli helt galen på mig för att jag sitter hela dagarna framför tvn. I alla fall, kanalen har en hemsida där man kan få ut de flesta recept som de har lagat i programmen.

http://www.ica.se/FrontServlet?s=ica&state=start&event=load_content
Alla känner väl till mataffären ICA? De har en hemsida med över 7000 olika recept. Det är bara att börja söka!

http://www.google.se/
På GOOGLE är det bara att söka på något till exempel potatisgratäng recept, så kommer alla alternativ upp för dig. Visst, det är inte bara en mathemsida, men den är praktisk i alla fall.

http://hannahsmat.blogg.se/
Jag måste ju bara ta med min egen hemsida. Jag lägger ju faktiskt upp ganska många recept.

Hoppas ni har fått lite bra tips nu. Det finns inte längre några sätt att komma undan matlagningen. Så börja laga!!!

Småkakor, tårta

Detta är ett recept på jättegoda småkakor hämtat från en kock som heter Michael Smith. Han har ett matprogram som heter Chef at home. Trots att jag tycker att han är himla irriterande, så måste jag erkänna att han faktiskt lagar fantastisk mat. I alla fall, jag fick en fråga om ett recept på en kalorisnål tårta, och även fast originalreceptet är för småkakor, så tror jag att man lika lätt, om inte lättare, skulle kunna göra det till en enda stor. Tårtan/småkakorna är inte bara kalorisnåla, utan även nästan helt fri från socker.



Coconut tårtor med choklad och Coconut Cream

Avkastning: 6
För Coconut TART Skal:
  • 2 x ägg vita
  • 2 koppar fragmenterat kokosnöt dvs riven kokosnöt

För Choklad och Coconut Cream:

  • 1 / 2 kopp kokosmjölk
  • 8 oz av bittersöt choklad, hackad dvs 223 g
Vägbeskrivning:

För Coconut TART Skal:

  1. Förvärma ugnen till 175 grader.
  2. Vispa ägg vita lätt och rör i kokos.
  3. Spray en tekaka tenn med icke-stick cooking spray och trycker en stor sked av kokos blandningen i varje kopp gjuts det jämnt i botten och upp längs sidorna. (Går också bra med smät smör i kopparna)
  4. BAKNINGS för 12-15 minuter, eller tills gyllenbrun. Låt svalna på tekaka pan.

För Choklad och Coconut Cream:

  1. Värm kokosmjölk.
  2. Plats choklad i en skål och häll varm mjölk över den. Rör tills chokladen smälter och blandningen blir satiny-smidigt.

Häll i krämen i kokosformarna och sätt in i kylskåpet. Gör du en tårta istället för småkakor för du allt på samma sätt, förutom att du lägger kokosmassan i en enda stor kakform. Om du ska göra tårtan/småkakorna lite mer barnvänligare kan du buta ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad, men då får du tänka på att mjölkchokladen innehåller mycket socker.


Caféer att äta på i stan

Espresso House
Hette förut Coffe Cup, och finns utspritt över hela stan. Frappé är asgott, och med en cream cheese bagel till har du fått nog med energi till att köpa ett till plagg.

Åhléns
Högst upp i varuhuset Åhléns City, där barnkläderna finns, ligger ett fantastiskt café. De har en uteterass eller vad man säger, så på sommaren är det skitmysigt att sitta i solen och titta ut över stan.

Waynes coffe
Också detta café ligger utspritt. Lite samma stuk som Espresso House, så gillar ni Espresso House ska ni prova Waynes och tvärtom.

Gallerian
I Gallerian finns det massa mysiga caféer som är värda att prova. Då är man nära affärerna när man ätit klart!




Tallrik med godsaker och vaniljte...

Jag vet att det låter konstigt med vaniljte, men jag tycker faktiskt att det är det godaste te jag någonsin har smakat. Dock är det antingen en hatsort eller älskarsort. Mina kompisar gillare det verkligen inte till exempel, medans jag älskar det. Jag tycker i alla fall att det är värt att prova.


Kom på ett nytt recept för en stund sen...

Kycklingsallad

Ingredienser 4 port
Stekt eller färdiggrillad kyckling
En burk kronärtskockor i spad
4 tomater
En burk majs
Ruccola
Färsk spenat
Olivolja

Såsen
Creme fraiche
vitlök
salt och peppar

Så här gör du:
Skölj spenaten och ruccolan och lägg den i en skål. Skär tomaterna och kronärtskockorna i normalstora bitar och lägg dem tillsammans med salladen. Häll i burken med majs och riv kycklingen med händerna. Häll lite olivolja över och blanda ihop allt försiktigt.

Öppna lite Creme fraicheburken och pressa direkt i vitlök och alta och peppra. Blanda om och servera tillsammans med kycklingsalladen.

Hejsan!

Tänkte bara säga att ibland behöver man inte laga värsta storslagna middagen, även om det är sjukt kul. Det är asgott att äta på Donken ibland, precis som jag gjorde idag. Kommer bilder senare...

Crunchies!



Det här är nåt jag verkligen älskar att äta på morgonen. Crunchy müsli med jordgubb-yoghurtsmak är helt makalöst god att äta tillsammans med lite mjölk till frukost, yoghurtbitarna smakar nästan som vit choklad... En lyx man kan unna sig utan allt för dåligt samvete.
Kostar över 20-lappen på ICA.

Röror och såser

Röra på soltorkade tomater


Ingredienser

Creme Fraiche
Soltorkade tomater
Salt och peppar

Blanda ihop. Gott till grillat kött!


Pesto


Ingredienser


Pinjenötter
Basilika
Olivolja
Parmesan
Vitlök

Mixa. Gott till pasta och kyckling!

Vitlökssås


Ingredienser


Creme Fraiche
Vitlök
Salt

Blanda. God att ha till tomatsoppa!

Fetaoströra


Ingredienser


Fetaost
Basilika
Vitlök
Olivolja

Mixa. Passar till det mesta, jag brukar dock äta det med ugnsbakad potatis och lax, supergott!


Exakta mått kommer senare.

Superenkel efterrätt - meganyttig med!

Vaniljgrädde med mandel och hallon

Ingredienser 2 port
4 msk vaniljyoghurt
0,5 dl vispgrädde

1 halvt paket frysta hallon

1 paket mandelflarn


Så här gör du:
Tina hallonen.
Lägg hallonen i en sil med en skål under och mosa dem med en sked. Mosa och pressa hallonen mor kanten av silen tills du har fått hallonsås i skålen under. Spara hallonmoset och såsen i kylskåpet.
Vispa grädde och häll i yoghurten.
Ta ett högt glas och ringla hallonsås i små ringar på kanterna av glaset. Lägg i lite mandlar längst ner, sedan lite vaniljgrädde och sen lite hallonsås. Varva om och om igen.
Smarrigt värre!


Hjälp?

Ville bara säga att ni som läser min blogg kan i vilket inlägg som helst skriva frågor till mig om matlagning. Det kan vara allt från recept till mått mm. Jag älskar frågor för de får mig att känna mig behövd. Så snälla, var inte rädd för att fråga! Alla frågor är faktiskt bra frågor.

Restaurangtips

De bästa restaurangerna jag vet på Södermalm är:

 Trattoria La Casa, Högalidsgatan 21
Serverar italiensk mat, otroligt god också. Man kanockså köpa med sig pizza och pasta hem. Min favorit: Pasta med kyclking, tomater och vitt vin.
http://lacasa.se

Esperia, St Paulsgatan 17
Serverar grekisk mat, en av mina favoriter. Helt fantastisk. Min favorit: Souvlaki.
http://www.esperia.nu/

Söderkisen, St Paulsgatan 22 D
Lite blandat med både kött och fisk. Inte alltför dyr, menhelt makalös mat. Trevligt att sitta ute på nu på sommaren. Min favorit: Biffstek med bearnaisesås och klyftpotatis.

Melanders fisk, Söderhallarna 312
Som ni kanske förstår på namnet så handlar den här restaurangen om fisk. Men otrolig sådan. Ett stort tips. Min favorit: Fisksoppa.

Köpepesto är okej!

Vissa envisas med att göra egen pesto hemma, andra har aldrig gjort det själv. Men till dem som aldrig har köpt färdig pesto: den är faktiskt helt okej. Visst kan det vara gott med en hemlagad pesto, men ska man göra något snabbt till middag är det enkelt att bara koka lite pasta och blanda med färdigköpt pesto. Sluta dock inte att göra egen,denär ju ändå godast!

En enkelt fixad middag!

Say Cheese!

Fick smaka en chevré ikväll av syrran. Har faktiskt varit riktigt skeptisk mot det innan, men just den här var faktiskt helt fantastisk. Den jag åt var fransk, låter finare än vad det är. Man kan faktiskt köpa den i vanliga mataffärer. Det enda jag vet om chevréost är att den kan smak aganska strävt och beskt, men den här var allt annat än det. Gillar man fetaost är denna osten perfekt. Det smakar som fetaost, fast en djupare fetasmak och mycket krämigare. Jag säger bara det, tack Jen, utan dig hade jag gått hela livet utan att smaka det,eller i alla fall inte smakat det på flera år framåt.
Så kom ihåg: fransk chevré är det som gäller.

Ät en bit med t.ex fikonmarmelad eller liknande

Liten aptitretare

Jättegod liten förrätt att laga till sin familj...

Parmarullar (Ser ungefär ut såhär)

Ingredienser
fryst sparris
mozzarella
parmaskinka

Så här gör du
Stek sparris i olivolja. Skär mozzarellan i småbitar.
Ta en skiva parmaskinka och lägg ut den på en skärbräda, lägg sedan en sparris i mitten, och sedan en mozzarellabit ovanpå sparrisen. Rulla ihop allting. Sparrisen kommer sticka ut på båda sidorna.
Gör ca 3 per person och lägg dem på ett fat. Ringla lite olivolja över.
Klart!

Första receptet ever!

Denna pastarätt gjorde jag för några dagar sen, helt fantastisk...

Fyllda pastarullar

Ingredienser 2 port
1 paket philadelphiaost
1 paket riven mozzarellaost
1/2 dl riven parmesanost
1 planta basilika
1 paket valnötter
10 stora pastarullar, gigantiska, finns i pastahyllan
2 dl ovispad grädde

Så här gör du:
Sätt på ugnen på 150 grader.
Blanda philadelphia, hälften av mozzarellan, hälften av parmesanen, hackad basilika och hackade valnötter i en bunke. Gör det till en smidig smet.
Fyll pastarullarna med smeten genom att antingen lägga smeten i en plastpåse och sedan klippa av ett litet hål i hörnet av påsen och fylla, eller peta in smeten med en kniv.
Lägg de fyllda rullarna i en form och häll på grädde. Grädden ska täcka lite mer än upp till hälften av pastan. Strö över resten av mozzarellan och parmesanen och sätt in mitt i ugnen i ca 20-30 min tills osten har fått en gyllenbrun färg och pastan är mjuk.
Om pastan ser klar ut innan tiden har gått ut kan det vara så att den är redan är klar. Ta då ut den och ät. Detsamma gäller om pastan ser ofärdig ut när tiden har runnit ut, låt den var kvar i ugnen lite längre, och kolla på den varannan minut så att den inte bränns vid.

Hej hej!

Detta är mitt första inlägg på min nya blogg. Det känns så jäkla skönt. Som ni kanske förstår när ni tittar på headern och bloggnamnet så kommer denna blogg handla mycket om mat. Jag kommer lägga ut recept på mat som jag har lagat, och ni kommer kunna ställa frågor om maten samt fråga om tips till en egen måltid.
Hoppas ni gillar den!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0