Sista inlägget i huvudstaden

Hejsan!
Tänkte passa på att berätta att imorgon drar jag ifrån Stockholm till Göteborg! I Götet kommer jag skriva om den fantastiska maten, främst skaldjur då. Dessutom blir det väl en kräftskiva i slutet av semestern.
Jag avslutar detta inlägg med ett recept skrivet från Stockholm.

Citronpasta 2port
Pasta med citronsmak 2port
1/2 paket rökt skinka
1 citron
salt och vitpeppar

Sätt på pastan. Medans den kokar, stek skinkan i lite smör och salta och peppra. När den har blivit gyllenbrun, pressa över en halv citron.
När pastan är klar. häll över skinkan och pressa över den andra halvan av citronen. Citronen ger en krämig konsistens när den kommer i kontakt med pastan.
Såå enkelt och såå gott!


Choklad!

Är ni som jag en chokladälskare? Det finns så himla många olika sorters choklad. Mjölkchoklad, vit choklad, mörk choklad, choklad med nötter, choklad med frukt, kryddor...
Man kan dessutom göra nästan precis vad som helst med choklad också. Vanligast är väl att man äter det rakt av som godis men också i efterrätter. Sedan kan man ju också använda choklad till riktig matlagning som grytor och såser. Det är väl det mest ovanliga. Jag har aldrig gjort det, men det låter faktiskt ganska gott och spännande, Någonting annorlunda till skillnad från alla vanliga gräddsåser.
Klicka här för att läsa ett recept på en biffgryta med choklad. I receptet behövs ingrediensen "sambal oelek". För er som inte vet vad det är så är det en kryddpasta med främst röd curry i sig.
Jag tycker choklad och vad man kan göra med det är väldigt intressant.
Har ni något bra recept med choklad?

A long time ago

Jag vet inte om ni kommer ihåg det, men för länge sedan berättade jag om att man kunde lägga jordgubbar i folie och grilla eller sätta in i ugnen så att de blir mjuka och släpper ifrån sig saft. Jag sa också man kunde lägga på en rejäl klick vaniljglass ovanpå.
Hade inte en kamera då men nu har jag gjort efterrätten igen och är redo att lägga ut den på bloggen. Så här kommer den:

                                                                                                       
                                                                                                                                         Smarrigt va!

Ceasarsallad

Jag tänkte bara visa ett recept på en snabb ceasarsallad. Jag använder färdig ceasardressing på flaska, men vill ni hellre göra egen hittar ni recept på det här.

Ceasarsallad
isbergssallad
parmesanost
brödkrutonger
ceasardressing
majskyckling
bacon

Stek kycklingen i mindre bitar och låt svalna. Stek också bacon krispigt.
Riv salladen i mindre bitar och lägg den i en bunke. Häll i ganska mycket ceasardressing, och blanda om salladsbladen så att alla har dressing på sig.
Lägg över salladen med dressing på en ny ren tallrik och lägg på kycklingen, bacon och brödkrutongerna. Hyvla sist över parmesanost.
Klart!

Glashuset!

Jag skriver nu ett sjukt bra tips på en restaurang, där maten är så god och miljön är så skön att det bara är ett måste att ni åker dit efter detta inlägg.

Denna restaurang heter Glashuset, och den ligger i Gustavsbergs hamn på Värmdö i Stockholm. Det tar ca en halvtimme att åka från Slussen ut till Gustavsberg.
Eftersom restaurangen ligger i hamnen har den en fantastisk uteservering där man kan sitta och titta ut över båtarna och vattnet. Inomhus är det också väldigt fint. Den främsta anledningen till denna beundran är dock den fantastiska maten. Det bästa är att de specialiserar sig inte bara på en sak, utan de kan praktiskt taget laga vad som helst riktigt gott. Vad det än är fixar dem det. Personalen är också vänlig och hjälpsam, så det är inte heller något problem.

Restaurangen heter Glashuset eftersom att det finns ett inglasat rum med olika glaskreationer. Man kan alltså sitta i restaurangen och titta på alla vackra skapelser genom glasväggen.


Som om det inte kan bli bättre, har de varje tisdag ett gäng ståuppkomiker som framträder.

Ni kanske förstår nu varför jag gillar det så mycket :)


Vill ni veta mer om restaurang Glashuset? Klicka här för att komma till deras hemsida.


Gör din tråkiga frukostmusli till hotellyx

Havrefras, Start eller Cornflakes kan snabbt bli tråkigt. Därför är mitt nya tips: Använd din vanliga frukostmusli som bas och lägg till nya spännande ingredienser.

Det finns så himla många olika kombinationer när det gäller olika slags flingor. Du kan till exempel blanda dina vanliga flingor eller havrekuddar med mjölk, yoghurt eller fil och alla sorters frukter och bär. Du kan också lägga till kryddor som kanel och kardemumma, då får du en ny och spännande smak.

Jag gillar att äta cornflakes med mjölk och skivade bananer till frukost. Då får man en krämig konsistens av bananerna och lite crunch från flingorna.

Jag tror inte att folk vet hur mycket de kan variera sin frukost. Varje måltid på morgonen ska vara individuell och unik, det blir mycket godare då! Så mitt råd är: testa! Låt frukosten bli rolig istället för ett krav.

Picknic!

Hmm... hur stavas picknic egentligen? Aja i alla fall, jag tänkte ge lite olika förslag på picknic (haha) mat att ta med sig när man till exempel åker till stranden eller så.

* Pannkakor, dock är det bättre att bara ta med socker än kletig sylt och grädde
* Kokta ägg
* Grönsaker skurna i stavar
* Frukt - melon, äpplen, bananer, nektariner mm
* Köttbullar (mmmm...)
*Sandwich (inte glassen) med t ex skinka och ost
* Vatten (den bästa törstsläckaren!)
* Kaffe

Investeringar man borde göra om man inte redan gjort det är plastburkar med lock i olika storlekar. Då kan man förvara maten i olika burkar så att de inte blandar sig. Sedan behöver man en termos om man ska ha kaffe, och sist är en kylväska väldigt bra att ha. Då måste man också köpa isklabbar som man fyller med vatten och lägger in i frysen så att det blir is. Sedan kan man lägga klabbarna i kylväskan tillsammans med maten och vatten så att de håller sig kalla. Men lägg för all del inte i kaffet i kylväskan, även om termosen skyddar det från att kallna.

Varma koppen - Säker måltid

Ni som inte har provat Varma koppen, gör det! Varma koppen är som en soppa med olika smaker. Det finns minestrone, tomat och basilika, broccoli, sparris mm. Nuförtiden finns det även Varma koppen i efterrättsform! Smaker som jordgubb vanilj finns till exempel. Dock tycker jag att desserterna smakar sämre än måltiderna.
När man köper Varma koppen i affären får man den i ett paket med 3 pulverpåsar i. För en portion behöver man en påse. Man lägger påsens innehåll i en kopp och häller på kokande vatten.
Jag vet, det låter väldigt enkelt och vattnigt. Men det är faktiskt utsökt!
Så vad väntar ni på? Spring ut och köp olika sorters Varma koppen, och sätt er hemma och hitta din favorit! Komentera gärna nedan vilken sort ni gillar bäst.

Tips: ät din Varma koppen med några kex av något slag. Då blir det lite matigare.

Stort ögonblick

Nu mina vänner, hoppas jag att ni är vid fullt medvetande och koncentration. Detta är ett historiskt ögonblick i hannahsmat. Jag ska nu dela med mig av ett recept jag är helt förundrad över, och stolt över. Jag hoppas att ni kommer ta hand om det väl. Här kommer det alltså:

Pappas köttfärssås 4 port
4 tomater
1 gul lök
3 hg nötfärs
2 msk soja
2 msk kalvfond
3 glas rödvin (ingen fara, alcoholen kokar bort och ger bara smak)
1 pressad vitlöksklyfta
2 vattenglas
4 hackade soltorkade tomater
salt och peppar

Lägg smör i en panna på hög värme och vänta tills det bubblar. Lägg i köttfärsen och mosa den. När köttfärsen nästan är klar, lägg i en hackad lök. Låt steka någon minut till.
Under tiden, koka upp vatten och lägg i tomaterna. Låt tomaterna ligga i kastrullen ca 1 halv minut, och ta sedan upp dem och ta bort skalet som nu är lätt att skala av. Hacka tomaterna.
Häll i tomaterna bland köttfärsen och löken, och blanda ihop alting. Lägg nu i alla de andra ingredienserna: sojan, kalvfonden, vinet, den pressade vitlöksklyftan, vattnet och de hackade soltorkade tomaterna. Till sist: salta och peppra.
Låt puttra i minst en halvtimma innan du serverar pappas köttfärssås med någon typ av pasta och en god sallad.

Tips: för att göra pappas köttfärssås ännu godare, servera den tillsammans med lite riven parmesanost.

Nu har jag alltså delat med mig en av min familjs godaste rätter, hoppas ni kommer njuta av den lika mycket som jag!


Candy for depressed people (or happy)

Jag vet inte vad ni tycker, men det känns lite som att fler personer äter godis för att de är deprimerade än för att de är lyckliga. Eller förresten, många är lyckliga när de börjar äta godiset, men sedan börjar de tänka på allt de har stoppat i sig och blir deprimerade.
Varför ska det vara så? Varföt ska man behöva få ångest varje gång man äter nåt gott?
Sedan finns det ju också det här man pratar om att allt nyttigt är äckligt och smaklöst. Det kan jag säg aär bara skitsnack.
Jag skriver detta inlägg för att berätta någonting för er läsare som många av er kanske redan vet, men som säkert lika många inte vet. Nyttiga saker kan vara OTROLIGT goda! För att bevisa detta för er har jag ett recept på supergod nötbräck med 70 procentig mörk choklad, och till det en mycket enkel och sockerfri vaniljglass.

Vaniljglass (sockerfri) 2 port
2 dl vispgrädde
2 ägggulor
1/2 tsk vaniljsocker

Vispa äggulorna hårt och tillsätt grädden och vaniljsockret. Ställ in i frysen i några timmar.

Nötbräck
1 paket 70 procentig mörk choklad
1 paket salta jordnötter
ev. torkad frukt av eget val

Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Strö ut nötterna och ev frukten på en plåt med bakplåtspapper. Häll över chokladen och bred ut den jämnt över nötterna. Ställ i kylskåpet och låt stelna.
Lägg upp några kulor glass i en skål. Bryt chokladbräcken i olika stora bitar och stick ner några bitar i glassen.

Gott, vackert och nyttigt!


Saft!

Idag har jag och Ragna kokat saft två gånger. Första gången blev totalt misslyckad (för mycket socker), men den andra gången blev det faktiskt väldigt gott. Lägger därför ut receptet på denna goda saft:

Jordgubbs- hallon- och blåbärssaft ? glas
1 paket frysta hallon och blåbär
1 kartong färska jordgubbar
3 normalstort glas kallt vatten
1 normalstort glas strösocker

Rensa jordgubbarna och skiva dem. Lägg dem tillsammans med de andra bären i en kastrull med vattnet och sockret. Koka upp tills det får en vinröd färg. Sila och låt svalna innan du sätte in den i kylskåpet.
Servera saften väl kyld med isbitar.

Tips: Om du vill kan du spara det du silat bort, mosa det lite och äta det till vaniljglass. Perfekt som efterrätt!

Mcdonalds vs Burger King

Tänkte ta upp det här med Mcdonalds och Burger King. Alla har olika åsikter kring dessa två hamburgerställen, och av olika anledningar. Därför gör jag nu en lista på för och nackdelar med de mest berömda snabbmatskedjorna.

Fördelar

Mcdonalds                                                                                        Burger King
1. Man har många valmöjligheter                                                 1. Man har många valmöjligheter
2. Det är fint i "restaurangen", om man tänker på                      2. Maten är fräsch och faktiskt mer smakrik på Burger King
inredning och städning                                                                   3. "Have it your way" dyker upp på denna snabbmatskedja, 
3. Man kan välja "mer" på Mcdonalds vad man                          vilket betyder att man kan göra sin egen hamburgare mm
vill ha, genom att kombinera olika saker från
menyn.

Nackdelar

Mcdonalds                                                                                        Burger King
1. Personalen är ofta upptagna och lite från-                             1. Det ser ofta lite sunkigt och skräpigt ut på Burger King
varande.                                                                                             2. Ganska mycket köer
2. Man får ofta vänta ett antal minuter innan man                     
får sin mat
3. Hamburgarna ser oftast slarviga och grisiga
ut
4. Bollhavet är bara för upp till 12 år!!

Som ni ser är det Mcdonalds jag tycker är värst. De har lika många fördelar men Mcdonalds har fler nackdelar.
Vilken snabbmatskedja tycker du är bäst?


Tvprogram

Tänkte tipsa om lite olika tvprogram, men alla går tyvärr inte på tv just nu.

Niklas mat

Landgång

Mat-Tina

BBC foods alla program (BBC food är en kanal)

Tänkte också bara säga att om jag inte skriver ett inlägg varje dag beror det på att det är sommar. Jag hinner eller orkar ibland inte blogga. När skolan börjar igen kommer allting vara back to basic.


Pizza and pies!

Skrev inte igår för min blogg funkade inte. Det är synd, för det gjorde att jag bröt mot en av mina regler: skriv ett inlägg varje dag!
Nu tänkte jag lägga ut lite tips på olika pizza och pajfyllningar. Fyllningarna är desamma för paj och pizza, skillnaden är bara att på en paj häller man över en äggstanning. Alla fyllningarna innehåller ost, men det är nästan ett måste i dessa rätter.


Ruccola, ädelost och valnötter

Fetaost, spenat och pinjenötter

Skinka, champinjoner, mozzarellaost, ruccola och oliver

Ost och skinka

Kronärtskockor, pinjenötter och parmesanost

Där har ni några tips, hoppas dagens middag därför blir: pizza or pie!

Ledsen...

Har inte hunnit skriva ett inlägg, för idag är det nämligen min FÖDELSEDAG!! Därför, födelsedagen till ära, tänkte jag lägga upp ett recept som var i DN för flera år sedan, men som är ett recept vi i min fsmilj gör varje år till min födelsedag.

SkickaSkriv utTextstorlek
Publicerad 1999-05-15 08:30

Chokladkolakakor

Portioner: 30-40 rätt stora kakor
Tid: 60 minuter

Ingredienser:
100 g rumsvarmt margarin eller smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl (+ eventuellt 2 msk extra)
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker Rör smör eller margarin riktigt poröst med socker och sirap. Det går lätt med elvispens degkrokar. Tillsätt vetemjöl blandat med kakao, vaniljsocker och bikarbonat.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller smörj plåten lätt. Dela degen i två bitar, rulla ut till längder. Platta ut längderna på plåten, räffla dem med gaffel.

Grädda i 175 graders ugnsvärme i 15-20 minuter. Låt längderna svalna lite (men inte kallna) innan de skärs i bitar. Skär dem gärna lite på snedden. Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de är alldeles kalla.

Lite mjuksega och mycket goda.   Anna Bergenström  
SkickaSkriv ut

Lätt efterrätt - perfekt i sommar

Fruktsallad är ju en fantastisk efterrätt, men varför inte göra den lite lyxigare?
I just den här fruktsalladen använder jag bara bär, men man kan abssolut blanda frukter precis som man vill.

Fruktsallad with a twist
Frysta bär som björnbär, hallon, blåbär och jordgubbar
Fazer vit choklad med citrussmak
Gammaldags vaniljglass

Lägg bären i en ugnsfast form och riv hela chokladkakan ovanpå. Sätt in i ugnen på ca 175 grader i 7 - 12 min tills bären släppt ut sin saft och chokladen fått en gyllenbrun färg. Servera med en kula gammaldags vaniljglass till.

Man får en mild smak av citrus, och det är fantastiskt gott när den kalla glassen möter de varma bären.

Njut av mat i sommarvärmen!

Visst är det konstigt att mat smakar bättre när man sitter ute? Det är som att alla smaker blir mer intensiva och varje tugga blir en enda smaksensation. En vanlig middag som kött med sås och pommes frites kan vara som en kunglig måltid.
Därför säger jag: ta vara på sommaren! Sitt ute när det är fint väder, balkongen duger bra! Bara ni sitter ute! För det är faktiskt sant som jag säger, mat smakar faktiskt bättre utomhus. Solen är inte bara till för att värma er när ni ligger på stranden och solar, den kan också fungera som en glädjekälla!

Håller ni med mig?

Frågestund

Tänkte ha en liten frågestund nu, där ni kan fråga vilken fråga som helst (bara den handlar om mat förstås). Ni behöver inte vara rädda för att fråga, jag dömer ingen. Alla har olika kunskaper kring saker. Om ni till exempel vill veta en sak som: hur kokar man ett perfekt löskokt ägg? så är det bara att skriva en kommentar eller mejla mig på
[email protected]
När jag har fått tillräckligt med frågor kommer jag lägga ut ett inlägg med alla frågor och svar, helt anonyma såklart, så kan ni bara läsa andras frågor och kanske få svar själva.

Så sätt igång och fråga!! Alla frågor är bra frågor!

Vad gör jag??

Tänkte bara klargöra lite vad jag skriver på min blogg, det kanske finns vissa som tror att jag bara lägger utrecept,  men tanken är att jag ska skriva om allting som rör mat.
Så här kommer det:


  • Recept först och främst
  • Tips på restauranger caféen mm
  • Tips på olika matvaror
  • Frågor och svar (när jag har fått tillräckligt många)
  • Mat kring de olika årstiderna, säsongerna
  • Bilder
  • Hemsidor, böcker, program

  • Nu vet ni alltså lite vad jag gör, därför kila in på bloggen när ni känner för att läsa om mat, inte bara läsa recept, för det kan vara rätt så tråkigt ibland.


    Kyckling och pasta - min specialitet...

    Pasta med kyckling, ruccola och körsbärstomater 4 port
    4 majskycklingfiléer
    ruccola
    1 burk oskalade körsbärstomater i tomatsås
    1/2 citron
    spaghetti 4 port
    salt och peppar
    smör eller margarin till stekning
    1 vitlöksklyfta

    Sätt på pastavatten i en kastrull och vänta tills det kokar upp.
    Ta bort skinnet från kycklingen och skär dem i centimeterstora bitar. Stek dem i smör så att de blir gyllenbruna och nästan klara. Sila tomaterna men spara både såsen tomaterna. Häll tomaterna tillsammans med kycklingen, och låt steka någon minut till.
     
    Lägg nu i pastan i det kokande vattnet.

    Lägg nu i ruccola. Tänk på att ruccolan krymper till mer än hälften av sin storlek som den har när den är färsk, så lägg i ca dubbelt så mycket som du egentligen vill ha.
    När pastan är klar, spara lite pastavatten (ca 1/2 dl), och sila pastan. När allt vatten är borta lägger du tillbaka den i kastrullen. Häll nu i den mängd vatten som du sparade plus ca 1 dl av tomatsåsen från burktomaterna. Häll slutligen på kycklingfräset. Blanda noga, och pressa över 1/2 citron. Salta och peppra.
    Serveras med citronklyftor och färskriven parmesanost.


    Tomatsoppa

    Det finns många olika recept på tomatsoppa, men alla är inte sådär jättebra. Har därför försökt sätta ihop ett recept på en lite kryddig tomatsoppa...

    Hannahs tomatsoppa ca 3 port
    3 tomater
    1 paprika
    1 gul lök
    1 tsk paprikapulver
    1 buljongtärning utspädd i 1/2 l varmt vatten smak: grönsak
    1 matsked tomatpuré

    Hacka grönsakerna och lägg alla ingredienserna i en kastrull. Koka ihop. Smaka av tills det smakar som det ska ska, och salta och peppra som ni vill.
    När soppan är klar, servera den dirkt eller mixa den till en slät kryddig tomatsoppa.

    Saker att servera till soppan:
    creme fraiché
    stora grekiska oliver
    brushettas - Klicka här för att komma till det receptet

    Hoppas det smakar!

    Te!!

    Jag är ett stort fan av te, och många olika tesmaker. Här kommer lite tips på olika tesorter:

    Lipton vaniljte

    Jättegott te som smakar vanilj. Dock är det speciellt i smaken, så antingen hatar eller älskar man det.

    Lipton Cinnamon and raisin tea

    Fantastiskt te, en riktig favorit faktiskt. Det här teet smakar husligt och tryggt, med en mild smak av äpple och kanel.

    Twinings Earl Grey

    Detta är nog den mest vanliga sorten som finns. Nästan alla har ett sådant här paket i skafferiet. Faktum är det faktiskt är väldigt gott.

    Bilder: Google

    Grillsäsongen är i full gång!

    Jag vet att det är lite sent eftersom att det redan är juli, men bättre sent än aldrig right? Tänkte snacka lite om grillsäsongen som är igång nu. Det finns så himla många saker att grilla nu för tiden, allt från rött kött och kyckling till frukter och grönsaker. Dessutom är det roligt.
    Är just nu helt beroende av att göra foliepaket och lägga antingen på grillen eller i ugnen. Man kan göra paket med kyckling eller fisk och grönsaker med vitt vin, citron och örter, men man kan också lägga jordgubbar med vitt choklad i ett paket på grillen. Det blir en fantastisk efterrätt om man serverar med en kula vaniljglass till. Lite tips bara...
    Vad brukar ni grilla i sommar?

    RSS 2.0